Știrea zilei

Ar fi apărut teste rapide pentru depistarea COVID-19. Ce spune Ministerul Sănătății

Pe rețele de socializare au apărut imagini cu dispozitive ce ar fi teste rapide pentru depistarea COVID-19. Autorul imaginii, un reprezentant farmaceutic, susține că dispozitivul arată rezultatul în timp foarte scurt și poate fi folosit la domiciliu. Contactat de AGORA, serviciul de presă al Ministerului Sănătății a dat asigurări că nu sunt aprobate pentru utilizare alte teste decât cele deținute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, scrie agora.md.

Reprezentantul unei companii farmaceutice din R. Moldova, Vladimir Bolocan, a comunicat pentru AGORA că, în cadrul unei colaborări cu producători de dispozitive medicale din SUA, au achiziționat pentru testare un lot de 80 de teste. Acestea ar oferi un rezultat rapid, în circa 15 minute. Prețul testului, spune Bolocan, este de 250 de lei. Reprezentantul farmaceutic spune că urmează să decidă dacă compania farmaceutică va importa și alte teste.

Sursa: facebook.com/bolocan.vladimir

 

Contactați pentru a ne oferi o reacție, atât serviciul de presă al Ministerului Sănătății, cât și Agenția Națională a pentru Sănătate Publică ne-a comunicat că laboratorul de referință care efectuează testările la COVID-19 la nivel național lucrează doar cu testele autorizate de OMS. Astfel, veridicitatea rezultatelor testelor rapide nu este confirmată de responsabilii din domeniul sănătății din R. Moldova.

Sursa: msmps.gov.md

 

Setul de teste ANSP pentru determinarea virusului Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) este stocat în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul agenției.

Laboratorul este parte componentă a reţelei europene de laboratoare în diagnosticare a gripei și altor infecții virale, acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, ilegibil pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice din biosubstratele umane, dotat cu echipament performant pentru efectuare investigațiilor în timp real la virusuri, inclusiv COVID-19  și completat cu specialiști în domeniul dat.

Până în prezent, pe teritoriul R. Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Excepție fac două cazuri din Italia, unde două moldovence s-au infectat de la un pacient italian.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

No comment. Faimosul pediatru și prezentator TV, Evghenii Komarovski, despre OrheiLand: Autoritățile „cu mintea trează” nu pot închide parcul | VIDEO