Știrea zilei

Aproape 2/3 dintre pacienții cu COVID-19 se tratează acasă. Ministra Sănătății (nu) explică cum se împart costurile

Până azi, în Republica Moldova 16.613 persoane au fost diagnosticate cu coronavirus, dintre care active sunt 6.000 de cazuri. Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat la o emisiunea televizată că 3.800 de persoane se tratează la domiciliu sub monitorizarea constantă a medicilor de familie, iar peste 2.000 de pacienți sunt internați în spitale, scrie agora.md

Totodată, șefa de la Sănătate a subliniat că tratamentul și testul pentru depistarea coronavirusului este achitat din contul statului, dacă pacientul a fost testat la laboratul public și se tratează în staționar. Ministra susține că tratamentul la domiciliu presupune minim de medicamente, însă nu a precizat cine îl achită.

„Orice persoană care este diagnosticată în cadrul unul laborator public, ei sunt testați gratuit din banii publicii. Noi am avut pe platfoma Ministerului Sănătății, Comisia de specialitate care a examinat atent ce tratament se recomandă. Vreau să vin cu o explicație de rigoare. Acasă rămân pentru a fi tratați pacienții care au forme ușoare. De regulă medicamentele care se recomandă este paracetamol, care se administează atunci când persoana are febră”, a declarat ministra.

În cazul în care starea de sănătate a persoanei infectate cu COVID-19 se agravează, Dumbrăveanu dă asigurări că pacientul este internat de urgență în spital.

„Dacă persoana continuă să aibă febră, dacă are nevoie de tratament, cum sunt preparatele antibiotice nu poate fi vorba de tratament la domiciliu. Aici e vorba de internare în spital. Noi nu ne-am schimbat abordarea. Copii, femeile gravide și persoanele de peste 60 de ani sau au anumite probleme de sănătate sunt tratate în instituții spitalicești în mod obligatoriu”, a adăugat șefa de la Sănătate.

Ministra Sănătății a venit cu un mesaj, în contextul în care unii pacienți ajung în stare foarte gravă la spital din cauza adresării tardive la medic.

„Nu recomdăm autotratament. Noi avem tendința necativă pe care o avem prin administrarea autotratamentelor. Noi avem persoane care sunt decedat, iar cauza de deces este anume adresarea tardivă la medic”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, reprezentanții ministerului anunță că 9.382 de persoane s-au tratat de infecție, iar 545 au decedat din cauza COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Case și beciuri inundate. Ploaia din această noapte a făcut ravagii în mai multe localități din țară

Ploaia din noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe regiuni din țară, precum localitățile …