Știrea zilei

Apele din râul Prut s-au revărsat din nou: Zeci de hectare de culturi agricole din raionul Cantemir au fost inundate | VIDEO

Zeci de hectare de culturi agricole din raionul Cantemir au fost inundate după ce apele din râul Prut s-au revărsat. Oamenii se plâng că după ce au muncit un an întreg, în câteva minute au rămas fără nimic. Totodată, acțiuni de prevenire a inundațiilor sunt întreprinse și în alte localități din sudul țării, unde autoritățile și localnicii s-au mobilizate pentru a ridica diguri de protecție.

Ion Doina este un agricultor din Cantemir care și deține câteva sute de hectare de culturi agricole. Bărbatul a declarat pentru postul nostru de televiziune că din cauza creșterii nivelului de apă în râul Saca peste 40 de hectare de porumb au fost inundate în totalitate, iar 90 parțial. Agricultorului nu i-a rămas decât să constate că ceea ce a muncit un an întreg a fost înghițit de ape.

ION DOINA, producător gospodărie țărănească: „Noi am consolidat digul cu saci cât am putut și într-o seară apa a crescut mai mult și cred că a cedat. Se vede numai vârful porumbului, vârful plantei, la înălțimea de doi metri”.

Agricultorul susține că până acum pierderile suferite s-ar ridica la 7500 de lei pentru un hectar. Totuși, el speră că va fi ajutat de autorități ca să-și acopere cel puțin cheltuielile.

Totodată, responsabilii din localitate susțin că au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru a preveni preveni riscul ca localitatea să rămână fără apă potabilă.

VALERIU CEPELEAGA, administrator Apa Canal Cantemir: „A fost construit acest dig de protecție pentru a salva stația de pompare a apei de pe malul râului Prut și transformatorul de curent electric”.

În același timp, în satul Ghioltosu, raionul Cantemir, localnicii împreună cu autoritățile au decis să construiască un nou dig de protecție, după ce pe cel vechi au apărut fisuri. Acesta ar urma să se întindă pe o distanță de 300 de metri și va avea trei metri înălțime. Astfel, peste 48 de gospodării și 3500 de hectare de culturi agricole vor fi protejate de inundații.

PETRU GANDRABUR, primarul comunei Țiganca: „În cazul când digul vechi nu va mai rezista și se va surpa, să
protejăm cele peste 48 de gospodării din satul Ghioltosu. La moment, cu salvatorii, cu localnicii întreprindem acele măsuri pe care le poate face ființa umană. Ni se spune că apele sunt în descreștere”.

La construcția digului participă 25 de persoane, printre care salvatori, polițiști și reprezentanți ai autorităților publice locale. Potrivit meteorologilor, codul galben de inundații pe teritoriul țării rămâne în vigoare până în data de 15 iulie. Hidrologii prognozează creșterea nivelului de apă în râurile Prut și Nistru.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, șoferi: O stradă din centrul Capitalei a intrat în reparații

Strada Albișoara, pe tronsonul Iurie Gagarin – Ismail, a intrat în reparație pentru următoarele două …