23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

VIDEO // UPDATE // Anunț important pentru moldovenii care dețin cetățenia română: Se schimbă cărțile de identitate

În atenția cetățenilor români! Ministerul Afecerilor Interne de la București anunţă noi norme pentru cărțile de identitate. Când vor intra în vigoare noile standarde și ce vor face oamenii cu vechile buletine, urmăriți în continuare.

Reprezentanţii Preşedinţiei Române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un  acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale  cetăţenilor UE.

Conform noilor prevederi, noile buletine vor trebui produse în format uniform de card de credit, să includă o zonă de citire optică şi să respecte standardele minime de securitate, stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile  Internaţionale.

Acestea vor trebui, de asemenea, să  includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al Uniunii Europene.

Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii. Perioada minimă de valabilitate a cărţilor de identitate va fi de 5 ani, iar cea maximă, de 10 ani.

Cărţile de identitate existente, care nu îndeplinesc cerinţele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …