Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a fost informată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) din orașul Comrat cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară în satul Cioc-Maidan.

Potrivit unui comunicat al ANS, în acest caz  a fost deschisa o anchetă epidemiologică și s-a format un grup de lucru compus din inspectorii (ANSA) din cadrul Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Comrat și Centrul de Sănătate Publică (CSP), care s-au deplasat la fața locului întru stabilirea cauzei izbucnirii toxiinfecției alimentare.

„S-a constatat că în ziua de 3 martie.2020 au fost alimentați 187 de elevi, dintre care, mai mulțí copii cu vârste cuprinse între 11-15 ani au fost internați cu suspiciune de toxiinfecție, invocând simptomele precum vomă, dureri abdominale și la unii dintre ei dereglări gastrointestinale, a declarat Vladislav Cotici, Director General ANSA. Drept urmare, au fost prelevate probele diurne (bucate gata) care erau păstrate la frigider, lavaje de sanitație de pe întreg fluxul tehnologic de preparare a alimentației, inclusiv probe de apă și de materie primă din depozit. Probele prelevate de către inspectorii ANSA în comun cu reprezentanții ANSP au fost transportate la laboratorul teritorial din or. Comrat, iar rezultatele investigațiilor vor fi cunoscute în decurs de până la 7 zile”, se arată în comunicat. 

Totodată,  în cadrul anchetei a fost stabilită trasabilitatea produselor și furnizorul de produse alimentare, precum și identificate loturile de produse livrate în blocul alimentar din cadrul instituției de învățământ școlar. La fel, au fost luate măsurile necesare pentru a exclude versiunea implicării factorului uman prin transmiterea unei infecții de la personalul angajat în blocul alimentar.

La indicația inspectorilor ANSA, activitatea blocului alimentar a fost sistată.

Ca urmare a rezultatelor investigațiilor de laborator și stabilirea exactă a sursei de infecție vor fi întreprinse toate măsurile ce se impun în acest caz, iar în cazul stabilirii unor produse alimentare neconforme, loturile livrate de agenții economici vor fi scoase din circuitul alimentar conform legislației în vigoare.

Monitorizarea cazului se efectuează atât de la nivel central cât și teritorial al ANSA de comun cu angajații ANSP și a medicilor spitalului raional Comrat.