23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

ANI va verifica de unde provin banii din care Igor Dodon și-a organizat vacanțele de lux | VIDEO

Autoritatea Națională de Integritate va verifica proveniența banilor din care șeful statului, Igor Dodon s-a plimbat în vacanțele de lux. Cel puțin asta ne-au comunicat responsabilii din cadrul Autorității. Potrivit legislației, ANI este obligată să facă acest lucru, în cazul în care există sesizări în acest sens, spune expertul în drept constituțional Teo Cârnaț. Ulterior, Procuratura Generală este cea care va decide intentarea sau nu a unui dosar penal pentru îmbogățire ilicită pe numele președintelui. Un astfel de demers a fost depus la ANI de către Alexandru Slusari, prin care vicepreședintele PPDA a cerut verificarea cheltuielilor lui Igor Dodon pentru toate vacanțele de lux, raportate la declarațiile de venit ale familiei acestuia.

Dacă cheltuielile din vacanțele de lux ale bugetarului Igor Dodon au depășit sau nu veniturile, va decide Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit constiuționalistului Teo Cârnaț, ANI este instituția responsabilă să verifice detaliat demersul în acest sens, depus de vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari la 22 ianuarie.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: ANI va verifica care sunt proprietățile președintelui RM declarate în declarația de avere și interese personale, la fel va verifica care sunt veniturile președintelui.

IGOR DODON , președintele Republicii Molodv: Ceea ce ține de cheltuieli, niciodată nu au depășit veniturile.

ION NICOLAEV, inspector superior de integritate: Inspectorul de integritate urmează să examineze demersul, să examineze toată informația apărută în public, să studieze declarațiile și în funcție de venituri, cheltuieli, de bănuiala rezonabilă care i se crează, inițiază controlul sau refuză inițierea controlului. Eu vă asigur că, pe situația apărută în presă, ANI o să examineze obiectiv, legal și transparent.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: Dacă se depistează o discrepanță enormă între proprietăți și venituri, atunci s-ar putea să se adreseze PG, ca Procuratura să intenteze dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

Ce ține de denunțul penal depus la Procuratura Generală de către liderul PPDA, Andrei Năstase, prin care se cere urmărirea penală a președintelui Igor Dodon, acesta urmează a fi redirecționat tot către ANI, potrivit legii.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: Dacă ne adresăm noi direct PG, ca să fie intentat dosar penal pentru îmbogățire ilicită, așa cum a făcut-o Andrei Năstase, atunci PG va trebui să solicite de la o autoritate specializată, cum este ANI, verificarea informației referitor la proprietate.

Amintim că liderul PPDA, Andrei Năstase, a emis un denunț, prin care i-a cerut procurorului general, Alexandr Stoianoglo „urmărirea penală a președintelui Dodon sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de corupție și îmbogățire ilicită”. În replică, Stoianoglo a spus că ANI trebui să se ocupe de acest lucru. În același timp, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari a expediat către Autoritatea Națională de Integritate, dar și Serviciul Fiscal de Stat un demers prin care cere autosesizarea acestor instituții și verificarea cheltuielilor lui Igor Dodon pentru toate vacanțele de lux, raportate la declarațiile de venit ale familiei acestuia. „Unii politicieni se plictisesc în opoziție și inventează motive să apară în presă”.

Astfel califică acțiunile de mai sus șeful Serviciului de presă al Președinției, Carmena Sterpu, solicitată pentru o reacție. Șeful statului, Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat, s-a odihnit în această perioadă doar în zone exotice. Ziarul de Gardă a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre cele 20 de vacanțe de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu, printre care cea din Maldive, Dubai sau Seychelles. Șeful statului a refuzat să vorbească despre cât l-au costat și de unde a luat bani pentru vacanțele exotice. Acest lucru însă, au stârnit nedumerire, dar și indignare în societate, în condițiile în care unii moldoveni, nu-și perm it nici măcar să viseze la astfel de vacanțe.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Șofer din Chișinău, filmat cum voia să calce un pieton | VIDEO

O mașină a fost surprinsă cum încearca intenționat să lovească un pieton pe o stradă …