Știrea zilei

Angajatorii din Moldova ar putea obține dreptul de a demite salariații, chiar dacă aceștia vor fi în concediu medical | VIDEO

Angajatorii din Moldova vor avea posibilitatea să emită ordinul de concediere în perioada aflării salariatului în concediu medical. Acest drept va fi oferit în cazul în care va fi votat proiectul de lege elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Documentul prevede modificarea unui articol din Codul Muncii și a două articole din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

Potrivit autorilor, inițiativa are drept scop aplicarea uniformă a prevederilor legale ce ține de concedierea salariatului care se află în concediu medical. Aceștia menționează că unii angajatori emit ordin de concediere în perioada aflării salariatului în concediu medical, lipsindu-l astfel de posibilitatea de a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă.

Pe de altă parte, unii salariați fac abuz de drept, iar în caz de concediere beneficiază nejustificat de concediu medical.

Totodată, autorii proiectului consideră că astfel se va micșora considerabil numărul adresărilor salariaților care urmează a fi concediați după certificate medicale.

De asemenea, se va reduce și numărul solicitărilor în instanța de judecată privind restabilirea acestora la locul de muncă, fiind invocată încălcarea procedurii de concediere.

În prezent, conform articolului 86 din Codul muncii, nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avia Invest: Contractul de concesionare nu este reziliat și nici nu-l poate rezilia cineva | VIDEO

În pofida visurilor pe care le are Igor Dodon, “Avia Invest” va continua să construiască …