Știrea zilei

Andrian Candu despre furtul bancar: Băncile au fost golite până în 2014 | VIDEO

Băncile implicate în așa-zisul furt al miliardului au fost golite cu mult timp înainte de 2014. Declarația aparține deputatului democrat Andrian Candu și a fost făcută în cadrul emisiunii Moldova Zi de Zi de la Televiziunea Centrală. Mai mult, Candu a contrazis actuala guvernare, care susține că nu a fost recuperat niciun ban de pe urma fraudei.

Deputatul democrat, Andrian Candu spune că gaura din sistemul bancar a fost făcută înainte ca el să vină la conducerea ministerului economiei, perioadă pe care actuala guvernare nu o analizează.

ANDRIAN CANDU, ex-președinte al Parlamentului, deputat PDM: „Gaura în sistemul bancar deja era. Și era nu din 2014, era din anul 2013, inclusiv când Banca de Economii era condusă de oameni de la Guvern. Și vorbim aici de ministrul Finanțelor, de șeful Cancelariei, adică de domnul Negruța și domnul Bodiu de exemplu, care erau foarte apropiați de omnul Filat. O mare parte din furt și devalizarea băncii a fost în perioada 2012-2013.

– Dar guvernarea democrată a analizat acea perioadă?

– Guvernarea PDM desigur că a analizat acea perioadă, dar a decis să nu se implice
în actul justiției”.

Fostul speaker susține că suma extrasă ar constitui 600 de milioane de dolari americani și nu un miliard, așa cum se vehiculează. Mai mult, Candu contrazice actuala guvernare ar spune că nu ar fi fost recuperat niciun ban.

ANDRIAN CANDU: „Chiar Kroll vorbește de 600 de milioane de dolari. În iunie, dacă nu greșesc, atunci când ultima dată mai aruncam priviri pe site-ul Ministerului de Finanțe, deja erau peste 3 miliarde de lei recuperați”.

Cât despre sistemul justiției, candu vorbește despre o eventuală imixtiune politică a actualei guvernări.

ANDRIAN CANDU: „Guvernul și politicul se implică chiar și la nivelul justiției, la nivelul intimidării judecătorilor, în tot ce înseamnă acest conflict – adunarea generală, CSM și restul. Unde s-a mai văzut ca prim-ministrul unei țări să iasă și să dea din deget și să dea indicații judecătorilor cum să facă. Și vedeți ce se-ntâmplă și în Parlament, când unii politicieni știu că mâine vine procurorul”.

Andrian Candu susține că va rămâne în continuare alături de echipa sa din PDM, chiar dacă uneori s-a gândit să plece.

– După schimbarea puterii, nu v-ați gândit să plecați?

– Sincer da, la un moment dat, prin luna august, sau septembrie, eu personal aveam un astfel de gând, mai ascuns, așa. Recunosc că am discutat chiar și cu domnul Filip în această privință. Dar imediat am alungat acest gând departe, pentru că consider că trebuie să fiu alături de echipă”.

Întrebat dacă mai comunică cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, Candu recunoaște că discută, doar că nu despre politică.

ANDRIAN CANDU: „Astăzi, la ora actuală, dumnealui nu se implică în politică. Există echipa PDM care administrează întregul proces”.

– Când ați discutat ultima dată cu domnul Plahotniuc?

– Săptămâna trecută, probabil.

Andrian Candu spune că, pe lângă cele 82 de primării câștigate în primul tur, PDM își propune să mai ia jumătate din cele rămase pentru turul doi de scrutin, adică încă 190 de primării.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

pro moldova

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu la adresa României

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu și exprimă în …