Știrea zilei

Analiștii politici, despre Andrei Năstase: Nu a avut și nici nu are o strategie clară | VIDEO

„Pur populism, pentru că nu a avut și nici nu are o strategie clară”.  Așa comentează analiștii politici îndemnul președintelui partidului platforma DA, Andrei Năstase, prin care solicită, prin intermediul unei rețele de socializare,  continuarea de urgență a ședinței Parlamentului.

Tot aici, Năstase apelează la socialiști în vederea susținerii așa-numitelor proiectelor de  „deoligarhizare a ţării” înaintate de DA, în schimbul refuzurilor repetate de a negocia cu PSRM.  De unde vine graba, dar și ultimatumul adresat de Năstase socialiștilor, vedeți în continuare.

Potrivit analiștilor politici, Andrei Năstase s-a grăbit să ceară continuarea de urgență a ședinței Parlamentului.  În același timp, experții consideră că un astfel de apel este o încercare a liderului PPDA de a se auto-afirma politic și de a-și justifica poziția, în condițiile unei eventuale  crize politice din țară.

„Populism pur, pentru că nu au o strategie clară și inițial, la fel nu au avut.  Andrei Năstase simulează o activitate, dar de fapt el indică electoratului său  cine e  prima vioară.

Și, în cele din urmă, acesta este un act de auto-afirmare,  un complex de inferioritate  în raport cu Maia Sandu, pentru că el a rămas cu cel mai mic număr de candidați,” a declarat VICTOR GURĂU, analist politic.

„Publicarea acestui îndemn pe rețelele de socializare vine să ne arate tuturor că el este grăbit să voteze alături de deputații socialiști legile referitoare la deoligarhizarea statului RM. Nu știm ce vor face socialiștii,” spune VICTOR NICHITUȘ, analist politic.

Potrivit politologilor, ultimatumu, cu care Andrei Năstase s-a adresat Partidului Socialiștilor, ar fi o aluzie directă la o eventuală colaborare. Cu toate acestea, analiștii politici spun că Năstase nu are nimic de oferit socialiștilor, în schimbul apelului de a vota pachetul de acte  normative de „deoligarhizare a ţării”.

„Aceasta nu este o sugestie – este un apel direct. În Partidul Socialiștilor nu există un consens cu privire la o posibilă colaborare cu  Andrei Năstase. Da, nici voturi suficiente nu au. Este o activitate, în primul rând, pentru auto-afirmare. Iar al doilea, pentru a scăpa   de opinia publică deja formată, cum că el ar fi vinovat în cazul unei crize politice,” spune analistul politic, VICTOR GURĂU.

„În urma declarațiilor făcute de președintele Dodon, atât la posturile afilia te lui, cât și în public, mi se pare că Dodon își dorește, mai degrabă alegerea președintelui Parlamentului. Cu cine va face acest lucru, este iarăși, foarte greu de spus, pentru că, în eventualitatea unui vot comun al PPDA cu PSRM, nu ar ajunge voturile necesare pentru formarea guvernului și a organelor de conducere a Parlamentului,”  a declarat VICTOR NICHITUȘ, analist politic.

De menționat  că, în postarea lui Nastase, liderul PPDA ar încerca să manipuleze socialiștii, declarând că, dacă nu își îndeplinesc cerințele, înseamnă că  joacă rolul, deja pregătit, de liderul Partidului Democrat și că ar fi pregătiți să intre oficial sau nu, în aceeași horă cu  democrații.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Ajută-l să plece”: Pro Moldova a lansat o campanie anti-Dodon

Partidul Pro Moldova a inițiat o campanie împotriva președintelui Igor Dodon. În acest scop, formațiunea …