Știrea zilei

Analiști: Violențele din aprilie 2009 s-ar putea repeta duminică, la „Marșul Poporului” | VIDEO

Violențele din 7 aprilie 2009 s-ar putea repeta la manifestația de duminică, anunțată de către Igor Dodon și deputații blocului ACUM. De această părere este analistul politic Victor Gurău, care a mai declarat că războiul dintre Blocul „ACUM” și socialiști este inevitabil.

Totodată, expertul în drept constituțional, Alexandru Cuznețov îi îndeamnă pe politicieni să se așeze la masa de discuții, în vederea depășirii crizei politice, fără a scoate lumea în stradă.

Potrivit experților, prin mobilizarea oamenilor, Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase urmăresc doar atingerea intereselor politice, iar urmările ar putea fi grave.


VICTOR GURĂU, analist politic: „Este un îndemn iresponsabil, pentru că acest îndemn vine de la președintele țării, cel care este un garant. Ăștia care cheamă lumea în stradă, au ce-și apăra, treuca lor – treuca puterii, pe care n-o pot împărți. Se pot întâmpla diferite acțiuni puse la cale, ori săvârșite din neatenție, care pot duce la urmări foarte grave.”

Astfel, spun experții, cetățeanul simplu nu trebuie să fie ademenit, dar să-și pună întrebarea:

VICTOR GURĂU, analist politic: „Dar eu, dacă voi participa, ce voi avea? Nu voi avea oare fix aceeași situație ca în 2009, 7 aprilie? Cred că este posibil, pentru că marja de implicare a factorului extern este enormă.”


ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept constituțional: „Aceste chemări, în perioada istorică, au fost cam multe și nu s-au încununat cu succes. De aceea, repet, să fim foarte atenți. Am ajuns la aceea că am ars singuri Parlamentul și Președinția.”

În același timp, experții susțin că alianța PSRM – Blocul ACUM este una de răzbunare care se va destrăma foarte curând.

VICTOR GURĂU, analist politic: „Războiul dintre așa numitul bloc politic ACUM și socialiști este inevitabil, pentru că ei sunt străini. Ei trec podul și cu satana, numai ca șă-și implementeze niște interese de grup foarte strânse.”


ALEXANDRU CUZNEȚOV, expert în drept constituțional: „V-a fi o terminare a președintelui Dodon de însăși colegii săi de la ACUM”.

În acest context, analiștii îndeamnă toți actorii politici să se așeze la masa de negocieri fără a implica oamenii simpli. În același timp, singura și cea mai rezonabilă soluție sunt alegerile anticipate, mai declară analiștii.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Briefing susținut de vicepreședintele Partidului Politic ȘOR, deputata Marina Tauber și Serghei Labliuc, candidatul la funcția de primar al comunei Jora de Mijloc | LIVE