Știrea zilei

Analiști politici: Noul Executiv are șanse la existență, doar atât timp cât se va ține cont de doleanțele Partidului Democrat | VIDEO

Noul Executiv are șanse la existență, doar atât timp cât se va ține cont de doleanțele Partidului Democrat, dar nu mai mult de începerea campaniei pentru alegerile prezidențiale. Despre aceasta ne-au declarat analiștii politici Valeriu Ostalep și Victor Gurău, solicitați de reporterii noștri. Potrivit lor, învestirea Guvernului Chicu este rezultatul înțelegerilor din culise, dintre formațiunile PSRM și PDM.

Potrivit experților, guvernul Chicu a rezultat ca urmare a negocierilor secrete dintre cele două formațiuni politice, iar cel mai mult ar avea de câștigat Partidul Democrat.

VALERIU OSTALEP, comentator politic: Cochetarea asta lor că ei nu sunt politici, asta trezește doar iritare, pentru că este clar că reprezintă doleanțele a două partide politice și cred că nimeni nu es te atât de naiv să creadă că democrații votează legile guvernului Chicu, o să le voteze, datorită simpatiilor față de PSRM, asta doar nu este așa.

VICTOR GURĂU, analist politic: Pot exista înțelegeri tacite, dar PDM corect face că nu-și asumă responsabilitatea guvernării, deși va susține politic atâta timp cât interesele economice ale partidului sunt într-o doză mai mare sau mai mică satisfăcute de guvernul Chicu. 

Comentatorii au o poziție comună și referitor la durata existenței noului guvern.

VALERIU OSTALEP, comentator politic: PSRM are în parlament 36 de voturi. Fix pe 36 de voturi, acest Guvern poate conta stabil. Dar din punct de vedere al logicii, este clar că acest guvern este vulnerabil din cauza opiniei democraților. Ei sunt cei care real controlează timpul cât Guvernul Chicu va exista. Pentru că dacă, democrații, teoretic, mâine spun că nu mai votează sau nu susțin inițiative, acest guvern pur și simplu nu va mai funcționa. 

VICTOR GURĂU, analist politic: Putem vorbi însă de o înțelegere politică de scurt timp, pentru că putem fi de acord cu toții că acest guvern nu are șanse mai mult, decât până la terminarea alegerilor prezidențiale din anul viitor. 

Amintim că pentru învestirea Guvernului Chicu au votat deputații socialiști, democrați și un deputat independent. Blocul ACUM a părăsit sala, iar deputații Partidului ”ȘOR” s-au abținut de la vot.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon o ia iar înaintea Comisiei Situații Excepționale. Anunță când se deschid frizeriile

Frizeriile din R. Moldova își vor relua activitatea începând cu ziua de mâine, 16 mai, …