Știrea zilei

Analist politic: Redirecționarea unei părți din profitul BNM în bugetul statului – manipularea opiniei publice | VIDEO

Așa numita soluție a șefului statului care prevede redirecționarea unei părți din profitul Băncii Naționale a Moldovei, votată astăzi de Parlament, nu este altceva decât o manipulare a opiniei publice. Declarația aparține analistului politic Victor Gurău, care este de părere că inițiativa are drept scop acoperirea financiară a tuturor proiectelor lui Igor Dodon, pentru ași face imagine în plin an electoral. Iar doctorul în economie Gheorghe Costandachi califică propunerea drept una ilegală.

După ce Igor Dodon a promis că va anula așa-numita lege a miliardului, care pune pe umerii oamenilor întoarcerea banilor sustrași din sistemul bancar, promisiune pe care nu și-a îndeplinit-o, șeful statului trebuie să vină cu explicații în fața cetățenilor. De această părere este analistul politic Victor Gurău, care mai spune că inițiativa lui Dodon privind redirecționarea profitului BNM înseamnă transferul banilor dintr-un buzunar al statului în altul.

VICTOR GURĂU, analist politic: În campania electorală Igor Dodon va trebui să răspundă la principala întrebare: de ce nu a fost anulată legea miliardului furat, care este pusă ca presiune asupra bugetului de stat? Și atunci găselnița este perfectă.Iau din buzunarul din stânga, care este BNM, pun în buzunarul din dreapta, care este bugetul de stat, ca mai apoi, din bugetul de stat, din buzunarul din dreapta, să repun banii în buzunarul din stânga. Punct.

Iar doctorul în economie Gheorghe Costandachi susține că inițiativa președintelui este una ca ilegală.

GHEORGHE COSTANDACHI, doctor în economie: Banca Națională este o instituție absolut autonomă, iar orice tentativă care vine din partea președintelui, a Parlamentului sau Guvernului este ilegală și ea nu trebuie să aibă loc.

Mai mult, propunerea este văzută de unii analiști politici ca fiind o manipulare a opiniei publice în an electoral.

VICTOR GURĂU, analist politic: S-a găsit o găselniță propriu-zisă, ca să joace puțin ping-pong cu veniturile publice și să creeze o iluzie că cineva acoperă cheltuielile propriu-zise ca re sunt pe seama cetățenilor.

Identificarea și recuperarea banilor furați este singura soluție, crede Gheorghe Costandachi.

GHEORGHE COSTANDACHI, doctor în economie: Cei care au furat stau bine merci și nu sunt pedepsiți. În primul și în primul rând, din contul lor trebuie să fie achitat acest miliard.

Potrivit proiectului de lege, recuperarea banilor din sistemul bancar ar urma să aibă loc timp de 25 de ani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Igor Dodon raportează despre dinamica pozitivă a răspândirii coronavirusului, iar experții spun că situația se agravează | VIDEO

După ce a stat 72 de ore în carantină, Igor Dodon își reia activitățile curente. …