Știrea zilei

Analist politic: BNM este unul din actorii principali în dosarul fraudei bancare | VIDEO

Banca Națională a Moldovei nu are cum să lipsească din dosarul privind frauda bancară, deoarece instituția figurează ca unul din actorii principali, întrucât a oferit garanția de stat de 13,3 miliarde de lei. Declarația a fost făcută pentru postul nostru de televiziune de Corneliu Ciurea, analist politic. În același timp, comentatorul Ian Lisnevschi a confirmat faptul că BNM a impus celor trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank să accepte garanție de stat, deși băncile nu aveau această necesitate.

Experții de la Chișinău declară că Banca Națională a Moldovei trebuie să figureze în ancheta furtului miliardului, fiind unul din actorii principali.

CORNELIU CIUREA, analist politic: BNM nu poate să lipsească din anchetă, având în vedere că această garanție de stat a fost înfăptuită anume de această instituție. Despre acest lucru a indicat și Ilan Șor, în mod direct, în conferința de presă dar și mulți alți comentatori, experți mulți alți comentatori, experți.

IAN LISNEVSCHI, analist politic: BNM a fost factorul care a impulsat acele 13,3 miliarde de lei pentru susținerea celor trei bănci. Mai mult decât atât, cunoaștem că din partea celor trei bănci nu a fost o solicitare oficială. Evident că, BNM trebuie întrebată unde sunt banii. BNM a fost factorul final, despre acest lucru vorbește și procurorul general.

CORNELIU CIUREA, analist politic: Această versiune pare să fie astăzi versiunea principală – implicarea BNM.

Comentatorii politici susțin că prima tranșă din garanția de stat ar fi mers în haznaua băncilor lui Veaceslav Platon, care intenționa să instituie monopol pe piața financiar-bancară.

CORNELIU CIUREA, analist politic: Nu în zadar, domnul Platon se află acum după gratii. Probabil, această vinovăție probată ține și de aceste tentative, de aceste încercări de a institui un monopol pe piața financiar-bancară.

IAN LISNEVSCHI, analist politic: Cred că în foarte scurt timp vor apărea informații mult mai detaliate, care vor dovedi implicarea lui Veaceslav Platon în acest proces.

Amintim că, în perioada noiembrie 2014 – martie 2015, BNM a acordat celor trei bănci credite de urgenţă în valoare de 13,3 miliarde de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …