Știrea zilei

Alexandru Tănase, despre expertiza OSCE/ODIHR privind reforma Justiției, începută de Guvernul Sandu: Toți membii CSM și CSJ trebuiesc demiși | VIDEO

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a făcut publică o expertiză referitor la reforma justiției, începută de Guvernul Sandu, potrivit căreia procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la principiile democratice. În context, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase, citat de portalul unimedia, spune că expertiza oferită de OSCE asupra proiectului de lege referitor la reforma Curții Supreme de Justiție și a Procuraturii Generale trebuie citită împreună cu expertiza Comisiei de la Veneția.

Potrivit sursei citate, Tănase spune că „aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”.

ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale „Pentru orice persoană cu mintea trează era clar de la bun început că mecanismul de „vetting”, sau așa-numita evaluare extraordinară a judecătorilor este în contradicție cu propria Constituție, dar și cu toate standardele internaționale, în materie de independența justiției. Nici nu cred că era cazul să ne mai compromitem odată în plus cu asemenea „novații” în fața unor importante organisme internaționa le cum sunt OSCE/ODIHR și Comisia de la Veneția.” , mai punctează Tănase.

Juristul subliniază faptul că după aceste două expertize, este evident că acest proiect nu mai poate fi promovat fără modificarea Constituției. „În condițiile Constituției actuale, eventualele mecanisme de evaluare a judecătorilor trebuie plasate în interiorul sau sub autoritatea CSM. Orice „comisii extraordinare” cu drept de a evalua judecătorii, formate din ONG-iști, sunt neconstituționale”.

ALEXANDRU TĂNASE, ex-președinte al Curții Constituționale „Logica expertizei OSCE/ODIHR sugerează o altă cale de urmat. Spuneam și cu alte ocazii că reformele în justiție trebuiau începute de la CSM. Actuala componență a CSM – nu doar judecătorii – trebuia să demisioneze in corpore, iar noul CSM va putea efectua procedura de vetting, utilizând, în cea mai mare parte, instrumentele constituționale existente.”

Contactat de noi, juristul PAS, deputatul Blocului „ACUM”, Sergiu Litvinenco ne-a declarat că va veni mai târziu cu o reacție la acest subiect.

În același timp, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat că a instituit un grup de lucru format din judecători, avocați, reprezentanți ai mediului academic și ai ministerului pe care îl conduce, pentru a elabora un nou concept al Reformei Justiției. El a precizat că a stabilit o întrevedere pentru 25 noiembrie, la Strasbourg, cu președintele Comisiei de la Veneția, pentru a elucida situația cu privire la proiectul de reformare a CSJ și a Procuraturii Republicii Moldova. Amintim că la 11 octombrie, Comisia de la Veneția a adoptat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege privind reformarea CSJ și a organelor procuraturii, potrivit căreia situațiile critice în sfera judiciară pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor actuali. .

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Șor a răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon: Atacurile nefondate în adresa Partidului ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini | VIDEO

Atacurile nefondate în adresa Partidului Politic ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini, …