Știrea zilei

Alexandr Stoianoglo a confirmat declarațiile lui Ilan Șor și a explicat care sunt motivele perchezițiilor și arestărilor la BNM | VIDEO

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a confirmat declarațiile lui Ilan Șor, potrivit cărora Banca Națională a fost implicată direct în furtul miliardului. Declarația a fost făcută în contextul acțiunilor de urmărire penală, desfășurate astăzi de procurorii anticorupție la sediul instituției, în dosarul privind frauda bancară. În context, procurorul general a anunțat că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea a 4 persoane.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că au fost întreprinse o serie de acţiuni în privinţa unor persoane care activează în cadrul BNM și că a fost eliberată o ordonanță prin care a permis ridicarea imunității, reținerea și audierea persoanelor vizate.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general Foștii viceguvernatorii BNM: doamna Tăbârță, Aureliu Cincilei, Ion Sturzu și domnul Drăguțan. Noi suntem siguri că Banca Națională a fost nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului.

Pe de altă parte, BNM au emis un comunicat de presă prin care anunță că a cooperat în măsură deplină cu instituțiile de drept pe tot parcursul acestor ani.

BNM: „BNM își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice care sau multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent”., se arată în comunicatul semnat de Comitetul executiv al BNM.

Amintim că despre implicarea Băncii Naționale în cadrul furtului bancar a vorbit președintele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, în cadrul unei conferințe de presă. În context, Procuratura Anticorupție a desfășurat o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Centrale în dosarul privind frauda bancară.

Un actual și un fost viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dar și un șef de direcție din cadrul instituției au fost reținuți, astăzi, în urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Tot în cadrul acestei cauze penale, astăzi, procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, în privința căruia urmează a fie decisă măsura preventivă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

România va examina cazul retragerii cetățeniei române a premierului Chicu

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va examina plângerea depusă de deputatul român, Constantin Codreanu, privind …