Știrea zilei

Alexandr Muravschi: Anularea legii miliardului este doar o promisiune electorală | VIDEO

Declarațiile tari despre necesitatea anulării legii întoarcerii prin impozite de către cetățeni a miliardului furat au fost doar niște promisiuni electorale. Opinia a fost expusă la un post privat de televiziune de către ex-ministrul Economiei, Alexandr Muravschi.

Totodată, fostul demnitar consideră că, pentru a realiza toate angajamentele făcute în campania electorală, actuala guvernare va trebui să ia decizia dificilă de a întrerupe cooperarea cu Fondul Monetar Internațional. La rândul ei, instituția financiară se va pronunța categoric împotriva abrogării ”legii miliardului”, consideră Muravschi.

Potrivit lui Muravschi, banii împrumutați de către Guvern de la Banca Națională trebuie rambursați. Acest lucru este necesar pentru ca autoritățile de la Chișinău să păstreze bunele relații cu Fondul Monetar Internațional. Nerambursarea banilor va afecta nivelul de capitalizare și va reduce stabilitatea BNM, iar pentru FMI contează ca banca centrală să fie independentă.

Fostul ministru declară că, tocmai din aceste considerente, FMI va face tot posibilul ca așa-numita ”lege a miliardului”, potrivit căreia datoria de pe urma fraudării sistemului bancar moldovenesc va fi pusă pe umerii cetățenilor, să nu fie anulată. Totodată, el a menționat că nerestituirea acestor bani nu este critică pentru Moldova, deoarece nivelul de capitalizare a sistemului bancar, dar și cel al rezervelor valutare, depășesc norma minimă.

Alexandr Muravschi:

„A fost o promisiune electorală. Dacă aţi promis, ieșiți și explicaţi clar, de ce nu o veți îndeplini. Sau fiți buni și respectați promisiune. Nerestituirea acestui miliard nu este critică din niciun punct de vedere. Evident, există pericolul creării unui precedent, dar trebuie să înțelegem că situația a fost una excepțională, care se poate întâmpla doar o singură dată, și trebuie să facem tot posibilul ca ea să nu se mai repete.

Alexandr Muravschi este de părere că, singura posibilitate a autorităților de a-și respecta promisiunile electorale este ruperea relațiilor cu FMI și anularea ”legii miliardului”. Doar că, în timpul campaniei electorale, nimeni dintre actualii guvernanți nu s-a obosit să analizeze consecințele unor asemenea promisiuni, a conchis fostul demnitar.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Susținătorii Partidului ȘOR au protestat împotriva deciziei consilierilor municipali ai PSRM, care poate provoca daune de milioane de lei la bugetul capitalei | VIDEO

Alesul local din partea Partidului ȘOR, Valeri Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu …