Știrea zilei

Conducerea raionului Orhei: Inacțiunea guvernării în contextul secetei poate fi calificată drept infracțiune penală | VIDEO

Inacțiunile guvernării în contextul secetei pot fi calificate drept infracțiune penală. Declarația a fost făcută de autoritățile raionului Orhei în cadrul emisiunii ”Ora Locală”, difuzată de Orhei TV. Totodată, în cadrul ediției invitații au anunțat despre faptul că raionul Orhei se confruntă în acest an cu o ”pandemie hidrologică”. Astfel, în acest context agricultorii au mari bătăi de cap deoarece ar putea în acest an să piardă toată recoltă. Conducerea raionului Orhei a mai declarat că guvernarea trebuie să ia măsuri drastice pe baza acestui subiect.

În cadrul emisiunii, autoritățile locale au criticat lipsa de acțiuni ale guvernării în condițiile în care țara se confruntă cu o secetă severă. În opinia președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, această situație poti fi interpretată drept o infracțiune penală, deoarece este pusă în pericol securitatea alimentară a țării.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: Este o situație care merită să fie luată în vizorul Consiliului Suprem de Securitate al țării. Este vorba de securitatea alimentară. Guvernul țării trebuie să ia toate măsurile pentru a da toate asigurările necesare și producătorilor, dar mai ales consumatorilor, că situația este, cum spun ei, sub control și să poarte răspundere pentru aceste afirmații, nu doar când politic le convine.

Dinu Țurcanu mai spune că le va propune deputaților din fracțiunea Partidului „ȘOR” să vină cu un proiect de modificare a Legii cu privire la achizițiile de stat, astfel încât să se revină la comenzile de stat. Măsura ar veni în susținerea producătorilor agricoli, spune Țurcanu. Iar reprezentanții secției Agricultură din cadrul Consiliului Raional Orhei spun că Moldova se confruntă cu „o pandemie hidrologică”.

ANATOLII IAȚIȘIN, șeful Secției agricultură și alimentație a Consiliului Raional Orhei: Grâul a fost afectat în jur la 80%. Orzul de toamnă și orzul de primăvară a fost afectat la 100%. Rapița, noi avem undeva peste 300 de hectare, a fost afectată undeva la 50%.

Iațișin a mai declarat că seceta ar putea compromite întreaga recoltă de grâne în raionul Orhei. Șituația este la fel de gravă și în pomicultură.

VICTOR PERȚU, vicepreședintele Consiliului Raional Orhei: Toate plantațiile de cais, de cireș și persic practic în raionul
Orhei sunt compromise. Noi nu o să avem roadă pe acest capitol.

Funcționarul a mai spus că în industria de panificație din raion se resimte deja un deficit acut de grâu și făină, iar rezervele de făină la unele brutării ar fi suficiente pentru cel mult 20 de zile.

Invitații emisiunii au mai fost de părere că legislația actuală descurajează activitatea producătorilor agricoli autohtoni, în schimb sunt favorizați importatorii de produse agricole. Contactat de postul nostru de televiziune, consilierul premierului pe comunicare ne-a spus că executivul a întreprins mai multe acțiuni în acest sens.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului pe comunicare: Vizavi de măsurile care le întreprinde Guvernul pentru a gestiona o situație care reprezintă o calamitate naturală, le recomand să urmărească, atât după comunicarea, cât și după procesul decizional. A fost întreprinse mai multe măsuri, inclusiv și în raionul Orhei, pentru a inventaria efectele generate de secetă.

Purtătorul de cuvânt al președinției, Carmena Sterpu, ne-a spus însă că nu comentează aceste acuzații.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon o ia iar înaintea Comisiei Situații Excepționale. Anunță când se deschid frizeriile

Frizeriile din R. Moldova își vor relua activitatea începând cu ziua de mâine, 16 mai, …