Știrea zilei

Alegerile dintr-o localitate din Moldova, anulate de o instanță de apel

Legalitatea turului 2 al alegerilor pentru funcția de primar al satului Călinești, raionul Fălești, a fost infirmată ieri printr-o decizie a Curții de Apel Bălți. Instanța de apel a casat decizia instanței de fond din 17 decembrie 2019, prin care a fost confirmată legalitatea alegerilor și validat mandatul primarului ales la 3 noiembrie 2019.

Rezultatele alegerilor din Călinești au fost contestate de către candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar, Eduard Curtescu. Acesta a invocat multiple fraude electorale comise în turul doi de către contracandidata sa, care a si fost declarată învingătoare, Svetlana Pădure, din partea Partidului Democrat.

Solicitat de IPN, Ion Mazur, avocatul lui Eduard Curtescu, a spus că la 17 decembrie prima instanță a respins contestația clientului său, declarând rezultatele turului doi corecte, inclusiv validarea mandatului de primar. Eduard Curtescu a contestat hotărârea la Curtea de Apel Bălți, care la 15 ianuarie a casat decizia primei instanțe, dar nu s-a expus expres asupra legalității alegerilor și validării mandatului de primar. Astfel, printr-o contestație depusă, Curtea de Apel Bălți a infirmat legalitatea alegerilor și validarea mandatului.

Decizia Curții de Apel Bălți a fost contestată imediat la Curtea Supremă de Justiție, de către Svetlana Pădure. Contactată de IPN, aceasta a menționat că este un caz unic în țară. Motivele invocate sunt lipsite de probe, bazate pe declarațiile unor martori afiliați contracandidatului său.

O decizie finală ar urma să fie luată peste 10 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …