Știrea zilei

Alegerile din Rusia: Partidul lui Putin a pierdut o treime din mandate la Moscova | VIDEO

”Republica Moldova nu recunoaşte aşa numitele alegeri organizate în Crimea şi Sevastopol, ambele anexate de către Rusia. Țara noastră susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe pagina sa de Facebook. Ieri, în Rusia, au avut loc alegeri locale în toate cele 85 de regiuni ale ţării. Potrivit informaţiilor preliminare, în 16 regiuni, guvernatorii şi-au păstrat fotoliile sau chiar şi-au consolidat poziţiile, în schimb la Moscova, Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin a pierdut un număr mare de mandate în consiliul local.

Scrutinul de duminică au fost unul dintre cele mai atent monitorizate din ultimii ani, după ce excluderea multor candidaţi de opoziţie a declanşat cele mai ample proteste din capitala Rusiei din ultimul deceniu.

Conform rezultatelor, în toate cele 16 regiuni pentru care s-au ales guvernatori, au câștigat candidații puterii. La Moscova, însă, în 20 din cele 45 de circumscripții, au ieșit în față reprezentanții opoziției sistemice. Iar la Habarovsk, partidul lui Putin – ”Rusia Unită” – a luat doar două locuri din 36.

Candidaţii de la Moscova ai ”Rusiei Unite” s-au promovat ca independenţi, într-o încercare de a se distanţa de partid, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 10 ani.

Rezultatele aproape complete, citate de agenţia de ştiri RIA, sugerează că ”Rusia Unită” a pierdut aproape o treime din mandatele pe care le deţinea până acum. Conform RIA, ”Rusia Unită” ar urma să controleze 26 din cele 45 de locuri din consiliul local din Moscova, suficiente pentru a-şi menţine majoritatea.

Partidul Comunist a obţinut 13 locuri, în creştere faţă de cele cinci de data trecută. Partidele de opoziție – Partidul ”Iabloko” -4, iar Partidul ”Spravedlivaia Rossia” – ar fi câştigat trei locuri, conform agenţiei ruse de presă.

În total, alegerile au avut loc în 85 de regiuni din Rusia. Prezența a fost una deosebit de mică, de sub 20 la sută.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grav accident în Chișinău. Pasagerul aruncat peste geam, iar mașina făcută zob | FOTO

O mașină a fost transformată într-un morman de fiare, după ce a fost implicată într-un …