Știrea zilei

Alaiba – în comisia de investigare a fraudei bancare. Există sau nu conflict de interese? | VIDEO

Alianța de guvernare dintre blocul ”ACUM” și PSRM își urmărește interesele proprii, ascunzând un evident conflict de interese. Astfel, unul din membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară este nimeni altul de cât Dumitru Alaiba, care, a făcut  parte din Guvernele pe timpul cărora s-a comis frauda bancară.

La ședința de astăzi a Parlamentului, Dumitru Alaiba a fost întrebat de deputatul partidului Șor, Denis Ulanov, dacă Comisia juridică de investigare a fraudei bancare a luat act de conflictul de interese care se creează în cadrul acesteia, luând în calcul că Alaiba, a fost membru al guvernului Filat și Streleț, pe timpul cărora a fost furat miliardul.

La rândul său, Dumitru Alaiba a încercat să explice că ar fi fost exclus din acest proces de către fostul premier, Iurie Leancă. Discuția a fost întreruptă însă de președintele parlamentului Zinaida Grecianîi, care i-a interzis lui Alaiba să mai dea careva explicații, motivând că discuția nu este la temă.

Amintim că începând cu anul 2009, Alaiba a fost șef adjunct al Cancelariei de Stat. Apoi, în 2012 a fost promovat în funcția de Consultant în oficiul Prim-ministrului Filat, iar în 2013, actualul deputat PAS era numit deja de către Vlad Filat în funcția de Șef al Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului.

Anterior, într-o publicație pe Telegraf md,  autorul unei investigații, Ion Harghel,  vorbește despre averile mușamalizate a mai multor deputați din PAS cu DA, care pretind că reprezintă o nouă clasă politică. În investigația, de acum câteva luni se arată că fostul consilier al lui Filat, Dumitru Alaiba, trăiește într-o casă de milioane. În declarația de avere, însă, deputatul Dumitru Alaiba a indicat că ar deține, începând cu anul 2017, doar 50% din casa și terenul pe care a fost construită aceasta. La valoarea acestui bun, deputatul din PAS a indicat modesta sumă de doar 30 mii euro. La o simplă cercetare pe site-urile de anunțuri imobiliare din Moldova, astfel de imobile de lux costă în respectiva zonă a municipiului Chișinău 350 000 și chiar 500 000 de euro. În plus, soția sa ar mai deține câteva proprietăți moștenite în Lituania.

Menționăm că în timp ce șeful lui Dumitru Alaiba, Vlad Filat, ar fi pus împreună cu Veaceslav Platon pe brânci sistemul bancar al țării, Alaiba promova în presă că va fi totul bine cu Banca de  Economii. Ulterior însă, moldovenii au aflat că de la BEM s-a furat miliardul.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon confirmă cazurile de COVID-19 în instituția prezidențială și SPPS: „S-au infectat de la rude, soție medic sau soacră”

Șeful statului, Igor Dodon, susține că de la începutul pandemiei COVID-19 în cadrul instituției prezidențiale …