Știrea zilei

Air Moldova: Cerem Guvernului să nu folosească compania aeriană în jocuri cu business-ul | VIDEO

Guvernarea blochează activitatea Air Moldova, susțin reprezentanţii companiei. Potrivit lor, Air Moldova ar fi accesat un credit din Federaţia Rusă pentru a achita datoria față de concesionarul Aeroportului Chișinău, compania Avia Invest, iar suma ar fi fost blocată de către autorități, invocându-se suspiciuni cu privire la tranzacţie. Reprezentanţii companiei declară că, în acest mod guvernarea pune piedici astfel încât Air Moldova să nu poată achita aceste datorii.

Reprezentanţii Air Moldova susțin că au accesat un împrumutat de două milioane de euro de la o bancă din Rusia pentru a-și achita obligațiunile contractuale, inclusiv o datorie față de Avia Invest. Banii au fost blocați însă, de o instituție bancară din Moldova. Potrivit lor, Air Moldova a fost atrasă, fără voie, într-un scandal politico-economic legat de intenția statului de a declara compania „Avia Invest”, care a luat în concesiune aeroportul, drept insolvabilă.

MARIANA ŞARGAROVSCHI, juristul companiei Air Moldova: „Transferul sumei de două milioane de euro a fost posibil graţie aprobării prezentei tranzacţii bancare de către Banca Naţională a Federaţiei Ruse, dar şi de către Banca Naţională a Moldovei, care s-a preocupat de securitatea raporturilor juridice bancare, având şi această obligaţie legală în fond. Cu alte cuvinte, Banca Naţională a Federaţiei Ruse nu ar fi riscat cu securitatea raporturilor bancare în favoarea satisfacerii unor interese private din RM.”

Reprezentanții Air Moldova consideră că în spatele acestor acțiuni stau interese politice. Asta în condițiile în care, anterior, și compania Avia Invest a anunțat că două milioane de euro au fost blocate pe conturile sale, iar autoritățile au declarat deschis că examinează toate scenariile pentru a rezilia contractul de concesionare a aeroportului. a rezilia contractul de concesionare a aeroportului.

MARIANA ŞARGAROVSCHI, juristul companiei Air Moldova: „Ne face să avem convingerea că blocarea celor două milioane de euro a fost regizată în mod clar. Pentru a se atinge scopul bine conturat – cauzarea insolvabilităţii SRL „Avia Invest”, că această mişcare tactică a fost făcută pentru a nu se admite posibilitatea companiei aeriene Air Moldova ca să stingă datoria avută în raport cu SRL „Avia Invest”.”

IURII CRAMARENCO, director pentru Dezvoltare Comercială: „Avem o mare rugăminte la stat: nu ne încurcaţi şi daţi-ne posibilitate să lucrăm, să putem să gestionăm corect şi să ieşim din criza pe care o suportă economia şi întreaga aviaţie. Cerem să nu folosiţi compania aeriană Air Moldova în jocuri cu business-ul. ”

De cealaltă parte, consilierul prim-ministrului pe comunicare susține că Guvernul nu are nicio legătură cu această situație.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul prim-ministrului pe comunicare: „Să ştiţi că Guvernul cu aceste proceduri chiar nu are nimic. Este legislaţie, sunt autorităţi care se ocupă de acest gen de subiecte şi nicidecum Guvernul.”

Iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacţie, iar printr-un mesaj ne-a comunicat că nu poate vorbi în acel moment. Air Moldova a chemat părțile implicate în fărădelegile comise, cum spun reprezentanții companiei, să înceteze acțiunile ilegale și să-și orienteze eforturile spre rezolvarea problemelor economice ale țării. Totodată, compania le-a cerut autorităților să nu blocheze tranzacțiile sale financiare, care au scopul de a stinge o datorie, bani, care, într-un final, vor ajunge la bugetul de stat, precizează Air Moldova.

Amintim că luni, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat că a atacat Guvernul la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm și cere despăgubiri de 885 de milioane de euro. Avia Invest consideră că presiunile asupra sa sunt făcute la comanda președintelui Igor Dodon. Acuzații respinse de către autorități.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Doi copii din Cahul s-au intoxicat cu detergent și pesticide

Doi copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu substanțe chimice. Incidentele au …