Știrea zilei

Adunarea Generală a Judecătorilor a eșuat | VIDEO update

Cu pancarte, euro și dolari. Așa au întâlnit astăzi activiștii civici cei aproape 170 de judecători care au venit la Adunarea Generală a Judecătorilor, unde urma să se decidă numirea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Ședința însă nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Adunarea Generală a Judecătorilor era programată pentru ora 10:00 dimineața în incinta Casei Sindicatelor. La intrare însă, judecătorii care urmau să aleagă o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii au fost întâlniți de protestatari. Manifestanții susțin că justiția funcționează doar pentru bani și au cerut „Jos Corupția”.

Noi știm că nu este altă soluție pentru a motiva Femida moldovenească, decât cu o sumă bunicică de euro.

Gândiți-vă, oameni buni, ce faceți, că o să nimeriți și voi poate cândva la pușcărie. Nu este exclus acest lucru luând în considerare dosarele pe care le faceți voi.

Ulterior, după aproape o oră, judecătorii au anunțat că Adunarea nu poate avea loc din lipsă de cvorum. Din cei aproape 400 de judecători, doar în jur de 170 au fost prezenți la eveniment.

AUREL POSTICĂ, judecător: Nu avem astăzi cvorum, pentru a întruni numărul necesar, pentru a desfășura o adunarea deliberativă așa cum prevede regulamentul adunării generale. 

Judecătorii care s-au prezentat au declarat că sunt nemulțumiți de faptul că ceilalți au decis să nu să se prezinte. Ba, mai mult, ei susțin că totul s-a întâmplat după un scenariu regizat din timp.

ION CHIRTOACĂ , judecător: Ceea ce s-a făcut astăzi a fost de fapt un circ regizat de anumite grupuri de interese, în preajma puterii executive care se află, care au fost antrenate și anterior în fiecare reformă în ultimii șapte, opt ani. 

Pe de altă parte, unul dintre consilierii juridici de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a declarat că această Adunare Generală a Judecătorilor ar fi fost una ilegală.

ION GUZUN consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: Judecătorii pot să se întrunească oricând, când vor să discute ei desp re chestiuni importante de justiție. Dar Adunarea Generală a Judecătorilor de astăzi în ghilimele, la care urma să fie aleși alți membri în Consiliul Suprerior al Magistraturii este una ilegală. 

După ce a eșuat Adunarea Generală a Judecătorilor, Ministrul Justiției Olesea Stamate a venit cu un mesaj.

„Mă bucur că încercările de a zădărnici reformele în justiție au eșuat și că bunul simț, corectitudinea și onestitatea au prevalat. E un semn că în sistem sunt mulți judecători corecți, pentru care legea este în capul mesei. E un semn că lucrurile revin la normalitate.” , precizează Olesea Stamate.

În contextul în care urma să aibă loc cea de-a doua Adunare Generală a Judecătorilor, premierul Maia Sandu a venit cu un mesaj către magistrați.

MAIA SANDU, prim-ministrul R.M: ”Organizarea de adunări contrar prevederilor legale are efect invers – arătați prost în fața societății, vă vulnerabilizați în fața grupurilor de interese, riscați să deveniți complici în schemele lor.”

Președintele Igor Dodon susține că asupra Adunării Generale a judecătorilor, în cadrul căreia urma să fie numiți noii membri ai CSM-ului, nu trebuie să planeze nicio suspiciune asupra legalității convocării, cvorumului și temeiniciei deciziilor adoptate.

IGOR DODON, peședintele R.M: ”Judecătorilor nu li se poate nega dreptul lor la întrunire pașnică pentru a discuta chestiunile de interes comun ale breslei, dar aceste întruniri trebuie să fie convocate strict conform normelor legale.

ION CHIRTOACĂ , judecător: Dreptul la libertate și întrunire este un drept constituțional inclusiv pentru judecători. Faptul că judecătorii au decis astăzi să se întâlnească și să discute anumite probleme edemice din sistemul de justiție care planează încă din anii 90, astăzi, Guvernul susține membrii demiși ai CSM ului.

OLEG STERNIOALĂ , judecător: Eu consider că i-am revocat legal. 

Amintim că la data de 27 septembrie a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor. În ședință extraordinară, magistrații au decis revocarea din funcție a celor șase judecători delegați în Consiliul Superior al Magistraturii.

Tot atunci, s-a decis ca la data de 25 octombrie, să se convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor cu privire la alegerea noilor membri permanenți și membrii supleanți ai CSM. De cealaltă parte, Guvernul dar și membrii Consiliului Superior al Magistraturii spun că adunarea este în afara legii, deoarece, pe 27 septembrie, nu au fost respectate toate procedurile când au fost ridicate mandatele actualilor membri ai CSM.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a dat aviz pozitiv pentru proiectul de lege care i-ar permite șefului statului să fie membru de partid | VIDEO

Proiectul de lege care i-ar permite șefului statului să fie membru de partid a primit …