Știrea zilei

Activitatea transportatorilor de mărfuri, pasageri și taximetrie a fost afectată cu aproape 50% în timpul pandemiei. Aceștia au cerut suport din partea statului | VIDEO

Activitatea transportatorilor de mărfuri, pasageri și taximetrie a fost afectată cu aproape 50% în timpul pandemiei. Cel puțin asta au declarat reprezentanții unor asociații de transportatori în cadrul ședinței online cu premierul Ion Chicu. Aceștia afirmă că se confruntă cu probleme grele și au cerut suport din partea statului.

La ședință, transportatorii privați de pasageri s-au plâns că pe timpul pandemiei, răstimp în care nu au activat, au suportat pierderi de milioane de lei.

OLEG ALEXA președintelui Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „Din cauza pandemiei, lumea stă acasă, mulți au pierdut serviciul și respectiv asta a dus la scăderea bruscă a fluxului de călători. 01-45(MUSCA) 02-17 În general ramura transportului de pasageri subtitrează în jur la două miliarde de lei pe an. Dacă vă uitați că noi practic două luni am stat, parțial am stat că unele taximetri au lucrat, unele camioane au lucrat, dar credeți-mă că din încasări vreo 300-350 de milioane le-am pierdut”.

Pentru a depăși situația critică în care au ajuns, aceștia au cerut ajutor din partea statului sub formă de subvenții și scutiri.

OLEG ALEXA președintelui Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „Noi am solicitat, mai degrabă nu atât ajutor cât să fim scutiți de anumite impozite, să fie reeșalonate anumite impozite, să ne subvenționeze dobânda la lizing când cumpărăm autobuze, microbuze. Nu am solicitat bani direcți să fie transferați pe conturile companiilor. Deși și această ar fi o măsură că în unele țări s-a aplicat”.

În cadrul ședinței, premierul Ion Chicu a declarat că, în măsura în care este posibil, Executivul va încerca să găsească soluții optime de depășire a dificultăților pe care le întâmpină ramura transportatorilor. Potrivit reprezentanților din ramură, între acestea sunt concurența neloială, abuzul din partea organelor de control, costul prea mare al autorizațiilor, necesitatea de a achita impozitele în avans și liberalizarea pieței de asigurări. Astfel, transportatorii au solicitat modificarea unor prevederi din actele normative și legislative care ar putea exclude barierele ce le periclitează și le blochează activitatea.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …