Știrea zilei

A fost stabilită data alegerilor prezidențiale

Deputații au adoptat proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova. Pentru au votat 50 de deputați din cei 98 prezenți în sală. Astfel, scrutinul în cadrul căruia poporul își va alege președintele se va desfășura pe 1 noiembrie curent, scrie unimedia.info.

„În conformitate cu prevederile art.109 din Codul Electoral „Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova se vor desfășura cu cel puţin 30 de zile şi cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui în funcție. (3) Parlamentul stabileşte data alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. ” Mandatul Președintelui Republicii Moldova în exercițiu, domnul Igor Dodon expiră la data de 23 decembrie 2020”, a menționat președintele Comisiei juridice, Vasile Bolea.

Întrebat de ce a fost decisă anume data de 1 noiembrie pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, Vasile Bolea a răspuns: „De-atâta”.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a înaintat un amendament privind desfășurarea alegerilor pe data de 25 octombrie și nu pe 1 noiembrie. „Cu cât mai repede vom stabili data alegerilor, cu atât mai repede vom scăpa de Igor Dodon. Avem amendament și vom ruga ca acest amendament să fie supus votului, 25 octombrie este prima zi când conform Codului Electoral, pot fi desfășurate alegerile prezidențiale”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Cu încercările dvs de a da lecții să vă duceți în primul rând la grădiniță. Amendamentul nu a parvenit în Comisie, nu a fost supus votului și nu a fost discutat în comisie”, i-a răspuns Vasile Bolea.

În replică, Sergiu Litvinenco a menționat că amendamentul este depus în mod regulamentar și că deputații nu au avut 10 zile la dispoziție pentru a-l înainta Comisiei.

Deputații Marina Tauber, Lilian Carp și Iurie Reniță au solicitat demisia președintelui Igor Dodon și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a dat aviz pozitiv pentru proiectul de lege care i-ar permite șefului statului să fie membru de partid | VIDEO

Proiectul de lege care i-ar permite șefului statului să fie membru de partid a primit …