12 ianuarie 2020, duminică
Știrea zilei

A fost stabilit prețul la struguri pentru anul 2019 | VIDEO

Și anul acesta producătorii de struguri se pare că își vor vinde ieftin recolta. Recent au fost calculate prețurile estimative la strugurii din 2019. Pentru anul curent, specialiștii estimează că agricultorii din Republica Moldova vor culege câte circa 5,3 tone de struguri de viță-de-vie la hectar.

În consecință, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului estimează că recolta de struguri de pe cele circa 130.000 de hectare de plantații de viță-de-vie va fi de aproape 700 de m ii de tone, inclusiv 140 de mii de tone de soiuri de masă.

Astfel preţul de cost al strugurilor va constitui, la soiurile europene pentru vin din plantaţii vechi – 4 lei și 25 de bani, iar de pe plantaţiile noi – 4 lei 75 – 5 lei per kg. În cazul soiurilor de tip „Isabella” prețurile vor fi de 2 lei și 50 de bani per kg. În comparație cu anul 2018, când prețul strugurilor la soiurile europene pentru vin era de 4 lei și 50 de bani și respectiv pentru sorturile „Isabella„ 2 lei și 75 de bani per kg.


Volumul de struguri disponibil pentru prelucrare, estimat de către specialiștii de la Ministerul Agriculturii, este de circa 330 de mii de tone dintre care 300 de mii de tone de struguri pentru vin din soiuri europene, 30 de mii de tone pentru vin din soiuri „Isabella” și 10 mii de tone de struguri de masă. Volumul de struguri nesolicitat estimat este la circa 70 de mii de tone.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tânărul omorât la Costești este condus pe ultimul drum | FOTO

Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani omorât în bătaie în seara de anul nou, …