Știrea zilei

Un nou acord de coaliție între PSRM și ACUM | VIDEO Update

Partidele din actuala majoritate parlamentară, dar și președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu și spicherul parlamentului, Zinaida Greceanîi au semnat un nou acord privind colaborarea dintre PSRM și Blocul ACUM. Angajamentul specifică principiile de guvernare și scopul înțelegerii politice, fiind divizat în 2 puncte. Acestea prevăd principiile de politică internă și politică externă. Nu toți deputații din blocul ACUM, însă, au fost de acord cu semnarea unei noi înțelegeri între aliații din coaliția de guvernare.

Potrivit deputaților, acordul prevede că majoritatea parlamentară va oferi Guvernului susţinerea necesară pentru implementarea reformelor. În document sunt incluse mai multe acţiuni  pe diferite domenii, cum ar fi justiţie, economie, politică externă sau educaţie.

„Este foaia de parcurs pentru implementarea mai multor reforme, în primul rând reforma justiției. Este un document, o călăuză pentru instituțiile statului de a implementa mai multe lucruri importante pentru cetățeni. Avem trei instituții funcționale în RM, și aceste trei instituții trebuie să-și asume responsabilitatea pentru reforme.”

Partidele s-au înţeles şi cum vor acţiona în campania electorală pentru locale. Astfel, fiecare formaţiune va propune candidaţii lor, iar în turul doi, coaliția de guvernare nu va susține candidații care, după părarea lor, sunt compromiși. Totodată, deputații din majoritatea  parlamentară susțin că în acord nici nu se pomenește despre partajarea funcțiilor.

„Nu este categoric vorba despre funcții acolo. Este vorba în ce mod urmează a fi făcută o reformă. Nici măcar nu este specificată vreo funcție acolo.”

Nu toți deputații au semnat documentul. Unii au invocat înțelegerea dintre componentele alianței de guvernare despre comportamentul în perioada electorală, iar alții au menționat că nici  prevederile din primul acord nu au fost încă îndeplinite.

„Nu semnez niciun document cu socialiștii. E suficient cel care l-am semnat anterior, acea înțelegere politică temporară. E vorba și de alegerile locale. Categoric nu accept ca documentul respectiv să comporte și o conotație electorală. Nu este corect.”

„Eu personal nu voi semna, așa cum nu am semnat primul acord cu Partidul Socialiștilor. Pentru că este nefirească această alianță. Ea și-a avut o anumită finalitate în privința înlăturării regimului, iar orice coabitare în continuare este o încălcare a angajamentelor față de alegătorii care ne-au votat și ne-au adus în Parlament. În plus, trebuie să ne uităm foarte atent la acordul temporar anterior, care ne spune foarte clar că multe angajamente asumate n-au fost îndeplinite.”

În ce privește politica externă, prioritare sunt implementarea Acordului de Asociere și consolidarea dialogului cu Uniunea Europeană, dar și normalizarea relaţiilor politice şi economice cu Federaţia Rusă. Prima înțelegere politică temporară dintre PSRM şi blocul ACUM a fost  încheiată la începutul lunii iunie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Partidul ȘOR cere ca subvențiile de stat ce îi reveneau să fie alocate în fondul pentru combaterea Coronavirusului

Partidul „ȘOR” salută inițiativa formațiunilor politice parlamentare de a dona subvențiile de stat pentru combaterea …