Știrea zilei

7% din populația țării sunt persoane cu nevoi speciale | VIDEO update

Pe teritoriul țării noastre sunt circa 176 mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă 7% din întreaga populație, conform datelor pentru anul 2018, oferite de Biroului Național de Statistică.

Majoritatea locuiesc în mediul rural și primesc pensie de dizabilitate. Totuși, pensia medie de dizabilitate acoperă doar 68% din minimul de existență.

La data de 3 decembrie este marcată, în fiecare an, Ziua internaţională a persoanelor cu nevoi speciale. Cu acest prilej, președintele Partidului Politic ”ȘOR”, Ilan Șor a venit cu un mesaj de felicitare pentru acești oamenii deosebiți, într-o postare pe pagina sa de facebook. ”Toții oamenii trebuie să se bucure de grijă, atenție și șanse egale de realizare profesională, integrare socială și culturală”, a scris Ilan Șor.

În contextul Zilei Internațioanle a persoanelor cu Dizabilități, președintele Partidului Politic ”ȘOR”, Ilan Șor a menționat că Statul și guvernarea sunt obligate să creeze și să ofere posibilități „oamenilor cu nevoi speciale”, în realizarea cerințelor, cu dimensiune umană și socială, a acestora .

La fel ca și toți oamenii, aceste persoane își doresc o viață deplină, astfel că ”edificiile cu destinație socială sau administrativă ar trebui să fie proiectate astfel ca să fie prevăzute rampe de acces, să fie asigurate căi de acces în parcări, iar clădirile să fie dotate, după posibilități, cu ascensoare speciale”, a mai punctat Ilan Șor.  ”Tuturor ar trebui să le fie confortabil, indiferent de vârstă, sex sau modul în care se deplasează.

Toții oamenii trebuie să se bucure de grijă, atenție și șanse egale de realizare profesională, integrare socială și culturală. Atunci când demnitarii și politicienii noștri vor ajunge la acest nivel de înțelegere a responsabilităților lor, când vor înceta să vorbească despre anumite categorii ale populației și vor servi societatea noastră, bogată ca diversitate socială, atunci vom putea vorbi despre un stat în sensul deplin al cuvântului și nu despre un stat cu „nevoi speciale”.”, a mai menționat președintele partidului ”ȘOR”.

La finalul mesajului său, Ilan Șor spune că atât el cât și întreaga sa echipă face tot ceea ce le stă în puteri pentru a realiza aceste sarcini și obiective.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Case și beciuri inundate. Ploaia din această noapte a făcut ravagii în mai multe localități din țară

Ploaia din noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe regiuni din țară, precum localitățile …