Știrea zilei

56 de rapoarte de incidente, în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi a recepționat până la ora 8.30 un număr toatal de 56 de rapoarte de incidente de la observatori, fiind prelucrate 26 dintre acestea.

Astfel, Promo-LEX a constatat deschiderea cu întârziere a unei secții de votare (SV 1/148 Chișinău, Centru). Deschiderea secției de votare a avut loc la ora 07:45 și nu la 7:00, din cauza întârzierii președintelui Diroului Electoral a Secției de Votare (BESV).

De asemenea, Promo-LEX a depistat 9 cazuri de prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției).

Este vorba de Secțiile de Votare (SV):

SV 18/67, Florești, Varvareuca. De pe panouri nu a fost lichidată publicitatea electorală.

SV 18/5, Florești. Pe o clădire din apropierea SV, este afișat un panou cu un candidat.

SV 1/308, Chișinău, Colonița. Observatorul a raportat că în raza a 100 de metri la SV este amplasat un billboard cu 2 candidați.

SV 1/249 Chișinău, Râșcani. În raza a 100 metri sunt amplasate 3 billboard-uri cu același candidatul. Sunt amplasate la distanța de 15m, 50m și 70 m.

SV 1/262 Chișinău, Durlești. La distanța de 40 m de la SV sunt amplasate 2 billboarduri cu 2 candidați.

SV 1/27, Chișinău, Băcioi. La o distanță de aproximativ 60 m de la SV sunt amplasate două billboard-uri cu 2 candidați.

SV 1/289, Chișinău, Budești. La o distanță de 30 de metri de la SV, pe panoul informativ sunt amplasate afișe electorale care promovează un candidat.

SV 16/1, Edineț. La 50-60m se află panouri cu un candidat. Președintele a fost anunțat și a delegat o persoană ca să elimine publicitatea electorală.

SV 1/266 Chișinău, Durlești. La distanța de 50 de metri de la SV este amplasat billboard cu un candidat.

Promo-LEX anunță și despre 3 cazuri depistate unde urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot.

SV 01/176, Chișinău, Ciocana. La ora 07:26 nu erau amplasate sigiliile la urna mobila.

SV 1/10, Chișinău, Botanica. Toate 3 urne staționare din SV au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii.

SV 1/260, Chișinău, Cricova. În cadrul SV sunt amplasate 3 urne de vot și sunt sigilate cu câte 2 sigilii.

Șapte cazuri au fost înregistrate cu referire la întreruperea procesului de filmare la operațiile de deschidere a SV.

SV 27/50, Rîșcani, Vasileuți. În procesul pregătirii SV, camera video nu a fost posibil de pornit. Operatorii nu au reușit să o conecteze. Președintele BESV a comunicat că va întocmi un act de constatare.

SV 28/35, Sîngerei, Cubolta. La operațiile de deschidere a secției de votare echipamentul pentru înregistrare video nu a funcționa. A fost făcut act de constatare a faptului dat.

SV 7/45 Cahul, Lebedenco. Camera a fost conectată la timp, însă ea nu înregistrează.

SV 7/4, Cahul. Defecțiune tehnică a camerei video. Aceasta funcționează cu întreruperi, 2-3 minute apoi se deconectează.

SV 28/35, Sîngerei, Cubolta. La pregătirea deschiderii SV, camera de înregistrare video nu funcționa. Nu era spațiu de stocare a informației.

SV 23/32 Nisporeni, Seliște. Camera video a funcționat doar la numărarea buletinelor de vot înainte de deschiderea secției. La procesul de sigilare a urnelor camera video era deconectată.

SV 34/31 Telenești, Nucăreni. Nu funcționează camera video încă, de la pregătirea deschiderii SV. Urmează să se întocmească actul de constatare.

Un caz de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m caz.

SV 1/111 Chișinău, Buiucani. Prezența a 2 persoane în SV care nu dispuneau de documente de acreditare/înregistrare.

Totodată, într-un caz buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur în incinta secției de votare. Sunt deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 3 cazuri, iar într-un caz, la secția de votare din Iujnoe, Cahul, între orele 06:45 și 07:10 a fost deconectată lumina. Membrii BESV au deschis SV utilizând lanterne. Problema a fost remediată de către angajații Union Fenosa.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Socialiștii și democrații au boicotat ședința Parlamentului în cadrul căreia urma să fie examinată legea anticriză în contextul COVID-19

Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc pentru că socialiștii și democrații din …