Știrea zilei

170 de ani de la naşterea lui Eminescu. Deputații partidului „ȘOR” l-au omagiat la Orhei pe marele poet | VIDEO Update

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui Mihai Eminescu. Cu acest prilej, reprezentanții autorităților publice locale din municipiul Orhei l-au omagiat pe luceafărul poeziei noastre. Evenimentul a demarat cu un discurs ţinut de către președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu și primarul orașului Pavel Verejanu. De asemenea, la eveniment au participat vicepereședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputatul Marina Tauber, Igor Himici, dar și funcționari publici, profesori, elevi și admiratori ai creației eminesciene. La finalul ceremoniei toți cei prezenți au depus flori la bustul ilustrului poet. De ziua lui Eminescu, Moldova sărbătorește și Ziua Naţională a Culturii.

Cu flori în mână, dis-de-dimineață, oficialii au pornit în marș de la primăria municipiului Orhei spre bustul lui Eminescu. Ulterior, evenimentul a început cu un minut de reculegere, au urmat discursuri, declamare de versuri din poeziile marelui scriitor și un program artistic.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu a menționat că versurile lui Eminescu au avut un impact puternic asupra societății.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: Eminescu în timpurile sale a fost gazetar, a scris la ziarul Timpul și printre altele, o mică paranteză, când scria el, dacă scria materiale mai mult politice cădeau Guverne în urma articolelor sale. Iată ce înseamnă puterea cuvântului. El a fost expresia acelor vremi, a fost expresia durerii poporului, a fost nădejdea poporului, a fost expresia speranței.

Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu declarat că Mihai Eminescu a fost cea mai importantă voce poetică din literatura română. În același timp, în contextul Zilei Culturii Naționale, edilul i-a felicitat pe toți cei care activează în acest domeniu.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: A fost un om foarte talentat, care a proslăvit și prin urmare, operele sale proslăvesc dragostea, patriotismul și lupta continuă. Nu degeaba este numit profet, fiindcă tot ce a spus el cândva și în ziua de astăzi este actual.

Deputatul Partidului “ȘOR”, Marina Tauber, a chemat la rândul său cetățenii să-și amintească și să fie mândri de Eminescu, menționând că în ultimii ani în Orhei există buna tradiție de omagiere a marelui poet.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”Șor”, deputat: Vreau să vă îndemn ca în continuare familia noastră, a orheienilor, să fie la fel de activă în promovarea tuturor valorilor culturale care sunt imaginea și reflectă frumusețea țării noastre. Noi, din numele domnului președinte, Ilan Șor, împreună cu toată fracțiunea și întreg colectivul nostru o să facem tot posibilul ca să susținem orice inițiativă culturală.

La final, toți cei prezenți au depus flori la bustul poetului.

SERGHEI LABLIUC, primarul comunei Jora de Mijloc: Personalitatea domnului Eminescu este foarte marcantă pentru noi, fiindcă el a fost cel care a stabilit standardele limbii contemporane române, dumnealui a fost marele artist al cuvântului.

RADU BUȘILĂ, consilier în Consiliul Raional Orhei: Este o legendă și un miracol al literaturii și culturii noastre naționale.

La bustul marelui poet au fost declamate versuri din mai multe opere ale sale. Cei care le-au recitat au fost elevii din cadrul mai multor școli.

Codrule, codruţule: Ce mai faci, drăguţule, Că de când nu ne-am văzut, Multă vreme au trecut.

Am încercat să studiez opera sa și bineînțeles că le-am recitit și copiilor mei ”Somnoroase Păsărele”, ”Luceafărul”, ”Mama”, poezii care sunt foarte cunoscute pentru fiecare.

A fost un scriitor foarte bun.

Dacă s-ar face Eminescu acuma, tare multă nedreptate ar vedea la noi în țară.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititori și de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Scriitorul s-a stins din viață în ziua de 15 iunie 1889, la București.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pavel Verejanu: Reparația arterei importante pentru locuitorii din Orhei este în plină desfășurare | VIDEO

Reparația străzii Valeriu Cupcea din cartierul Lupoaica a municipiului Orhei este în plină desfășurare, iar …