Știrea zilei

Prezență mică la vot: Cum au avut loc alegerile bașcanului în Găgăuzia | VIDEO

Ieri, în UTA Găgăuzia au avut loc alegerile bașcanului autonomiei. Conform datelor preliminare ale CEC, mai mult de 91% dintre alegători au votat pentru Irina Vlah. Pentru Serghei Cimpoieș – puțin peste 7%. Pe locul trei s-a clasat Ivan Burgudji, urmat de Dmitrii Manol. Acești candidați au primit mai puțin de 1% din voturi.

Cum s-au desfășurat alegerile în Găgăuzia și pentru ce anume și-au dat votul locuitorii autonomiei – vedeți în următorul reportaj.

30 iunie 2019 este o dată importantă în istoria modernă a Găgăuziei. În această zi, locuitorii autonomiei și-au ales bașcanul regiunii. Deja la ora 7 dimineața erau deschise 66 de secții de votare. Cu toate acestea, în ciuda importanței evenimentului, prezența electoratului a fost destul de mică. Chiar și în capitala autonomiei, acolo unde a mers și echipa noastră de filmare, populația nu a fost mai activă. Bunăoară, la secția de votare numărul 3, în liste sunt înscrise 1529 de persoane. Dar nici printre ei nu s-au regăsit oameni care să demonstreze entuziasm și zel în acordarea votului pentru viitorul autonomiei.

VERA PATRMAN, președinta secției de votare numărul 3, din Comrat, UTA Găgăuzia:

„Până la ora 9 am avut doar 58 de voturi: 8 dintre acestea din listele suplimentare, 50 din cele de bază. Oamenii au început să vină mai activ după ora 9. De la 9 la 12.”

Pe străzi, de ici-colo, se mai putea vedea câte un om care a ieșit totuși din casă ca să meargă la vot. Dar și asta, a durat, maximum, până la orele amiezii, pentru că după prânz situația a fost și mai tristă. Preponderent, printre alegători s-au regăsit reprezentanți ai generației mai în vârstă, ceilalți, mai tineri însă, probabil, au avut lucruri mult mai importante de făcut…

IVAN KAMUR, Președintele CEC din UTA Găgăuzia:

„La ora 12.30, participarea la alegeri a fost de peste 22% – circa 23.594  de alegători 35.22”

Cei care totuși nu au putut rămâne indiferenți, au completat buletinele de vot, cu speranța că alegerea lor va contribui la rezolvarea celor mai importante probleme ale autonomiei.

„Pentru o viață mai bună, pentru pensii mai mari. Pentru mamele cu mulți copii, să li se ofere indemnizații mai mari, deoarece este foarte greu.”

„Iată eu, sunt patriot al Moldovei și al regiunii mele. Eu mi-aș dori mai multe locuri de muncă, mai multe investiții, care vor aduce bani, și, respectiv, mai multe posturi de lucru. Dacă va exista anarhie și corupție – acești bani nu vor vor veni, iar tineretul va pleca de aici. Vor rămâne doar bătrânii.”

„Stabilitate. Important e să fie create condiții pentru tineri, astfel încât ei să nu plece. Copiii mei sunt în Rusia, eu aș vrea ca ei să se întoarcă și să trăiască aici.”

„Ca pensionarilor să le mărească pensiile, să majoreze salariile.”

Puțini doritori de a vota au fost și la secția numărul șapte. Până la prânz, aici, au votat doar 400 de persoane. Pe lângă camerele video, procesul a fost monitorizat de peste 200 de observatori: reprezentanți internaționali, de la organizații publice și observatori din partea fiecărui candidat la postul de bașcan.

Chiar dacă, oficial, alegerile s-au desfășurat fără încălcări, au existat totuși încercări de a periclita buna desfășurare a scrutinului. Astfel, unul dintre candidații la funcția de bașcan, Dmitrii Manol, a depus plângere la CEC, referitor la unele acțiuni de mituire a alegătorilor. Potrivit lui, la Comrat, persoane necunoscute ar fi transportat oameni la secțiile de votare, oferindu-le în schimbul votului, bani de la 500 până la 1000 de lei”. Însă dovezi nu au fost prezentate, iar membrii CEC au fost nevoiți să respingă plângerea.

Chiar dacă prezența la vot a fost foarte mică, pragul electoral a fost totuși depășit. La ora 21, când se închideau secțiile de votare, participarea la vot era de 50%, mai exact – 50,35% din numărul total al alegătorilor din întreaga autonomie. În același timp însă, observatorii din cadrul organizației publice „Pilgrim-Demo”, au declarat că la ora 20.30 prezența la vot era de doar 46,6%. Aceste date contradictorii au și iscat scandalul, care a fost alimentat și de informații precum că la mai multe secții de votare, a fost prelungit timpul pentru vot. Scandalul, s-a soldat cu un miting al oponenților Irinei Vlah. Ei au protestat, în fața CEC de la Comrat, față de extinderea timpului de vot. A protestat și candidatul Dmitrii Manol. El a menționat că, potrivit observatorilor săi, participarea la vot nu a atins 50%, iar alegerile nu pot fi considerate valabile.

Dacă datele finale se vor adeveri a fi greșite, acesta a declarat că va protesta împotriva rezultatelor alegerilor și va cere anularea acestora. Cam așa au avut loc alegerile din Găgăuzia. Cu un decalaj uriaș a câștigat Irina Vlah.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în Moldova: Încă zece persoane au pierdut lupta cu virusul, alți 195 de oameni au fost testați pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă zece persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, în ultimele 24 de ore. Victimele …