Știrea zilei

ÎNCĂ UN MILION DE LEI, ALOCAȚI ÎN URMA INUNDAȚIILOR | VIDEO

Peste un milion de lei vor fi alocați pentru a compensa pagubele provocate de ploile abundente, cu grindină, din ultima perioadă.

Banii ar urma să ajungă în raioanele Fălești, Drochia și Strășeni, pentru a repara drumurile locale, podurile și casele de locuit care au fost afectate de ploi. Anunțul a fost făcut de premierul în exercițiu, Pavel Filip care a convocat, ședința de lucru a Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu consecințele precipitațiilor abundente din ultima perioadă.

Şeful Cabinetului de miniştri a declarat că în ultima perioadă s-au adunat mai multe procese-verbale ale evaluărilor consecințelor ploilor ambundente, iar oamenii trebuie să primească ajutor.


Potrivit datelor preliminare, în urma ploilor torențiale cu grindină, au fost provocate daune considerabile, inclusiv culturilor agricole din mai multe regiuni ale țării.

MIHAIL HARABAGIU, șeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI: „În total au fost afectate peste 15 mii de hectare de suprafețe agricole, dintre care avem livezi, vii, grădini particulare, porumb, floarea soarelui, grâu, rapiță, sfeclă de zahăr și alte semănături.”

În condițiile creșterii volumului de precipitații din luna mai, s-a intervenit la scară națională, în special la sudul Moldovei, în raionul Ștefan Vodă, unde a crescut simțitor nivelul apei în râul Nistru. Au fost utilizați peste 31 de mii de saci de nisip și 7800 metru cubi de argilă.


MIHAIL HARABAGIU, șeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI: „S-a reușit în mod expres consolidarea digului de protecție anti-viitură î patru localități, iar în satul Crocmaz, digul a fost supraînălțat cu circa un metru, pe o lungime de trei km.”

Pavel Filip spune că cetăţenii nu trebuie să sufere din cauza show-urilor de pe scena politică:

PAVEL FILIP, prim-ministru în exercițiu al RM: „Având în vedere că în ultima perioadă în mai multe regiuni ale țării au fost înregistrate precipitații ambundente, au fost afectate terenurile, culturile agricole, gospodăriile oamenilor, drumurile din localități, în adresa mea au venit mai multe demersuri cu solicitări din partea președinților de raioane și a primarilor ale localităților care au avut de suferit în urma acestor calamități.”


Ploile puternice din ultima perioadă au provocat pagube esențiale în aproape toate regiunile țării. Au fost inundate sute de gospodării, mai multe porțiuni de drumuri și sute de hectare de culturi agricole. În unele raioane continuă evaluările pagubelor, în vederea despăgubirilor din partea guvernului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un moldovean a cerut de la fosta soție pensie de întreținere, invocând că aceasta lucrează peste hotare și dispune de surse suficiente

Un moldovean și-a acționat în judecată fosta soție, plecată din țară, solicitând de la aceasta …