Știrea zilei

VIDEO Update // 100% din procesele verbale, procesate. Cum arată rezultatele

4 partide vor accede în următorul Parlament, pe circumscripția națională. Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultatele preliminare, după procesarea tuturor proceselor verbale în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie.

După procesarea a 100% din procesele verbale, formațiunile care au trecut pragul electoral sunt: PSRM, Blocul ACUM, PDM și Partidul Politic „Șor”. Cele mai multe voturi a acumulat PSRM – 31,15 % pe liste de partid. Blocul ”ACUM” a acumulat 26,84%. Pe locul trei s-a clasat PDM cu 23,62%, iar Partidul Politic „Șor” – 8,32%. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de    voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

50 de deputați vor ajunge în Parlament pe listele de partid, iar alți 51 pe circumscripțiile  uninominale. Totodată, potrivit legislației, din numărul celor 101 de deputați – 5 mandate revin partidelor care nu au intrat în Legislativ. După distribuirea acestora, PSRM s-a ales cu încă 2 mandate, iar democrații, blocul ACUM și Partidul Șor au obținut câte încă un mandat. Astfel, în Parlament, PSRM va avea 35 de deputați aleși, PDM – 30, Blocul Electoral „ACUM” s-a ales cu 26 de fotolii. Printre cei care au reușit să învingă în circumscripții se numără și 3 candidați independenți: Alexandr Oleinic, Ion Groza şi Viorel Melnic.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova  – 35 mandate

Blocul ACUM  – 26 mandate

Partidul Democrat din Moldova – 30 mandate

Partidul Politic „Șor” – 7 mandate

Candidați independenți – 3 mandate

Conform datelor, aceste alegeri parlamentare s-au dovedit a fi cele mai nepopulare în rândul cetățenilor. Prezența alegătorilor a fost cea mai scăzută, după proclamarea independenței Republicii Moldova. Potrivit CEC, diaspora, de asemenea nu a fost prea activă. Până la data de 3 martie, CEC va întocmi un proces care va include toate datele privind alegerile parlamentare.

Dacă se va stabili că alegerile au fost organizate în conformitate cu legea și nu au fost înregistrate încălcări care ar putea afecta în mod semnificativ rezultatele alegerilor, acestea vor fi recunoscute ca fiind valabile.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

VIDEO // Sesizarea lui Munteanu, catalogată de CEC ca neîntemeiată

„Vinovăția persoanei în săvârșirea unei contravenții nu poate fi întemeiată pe presupuneri” acesta este răspunsul oficial …