Știrea zilei

Datoria pentru gaze crește ca pe drojdii. Gazprom spune că datoria este a Moldovei

Pe 30 septembrie 2019, datoria Modovagaz faţă de Gazprom constituia circa 420,54 miliarde de ruble, sau 6,53 miliarde de dolari la cursul de schimb rublă/dolar din acea zi, se arată în raportul financiar pentru 9 luni 2019 al gigantului rus al gazelor, scrie mold-street.com.

Comparativ cu finele anului 2018 datoria pentru gaze s-a majorat cu circa 320 de milioane de dolari.

A cui este datoria uriaşă de peste 6,5 miliarde de dolari

În raportul situaţiilor financiare al Gazprom pentru 9 luni ale anului 2019, aceste datorii sunt calificate însă ca pierderi preconizate din creditare şi care potrivit standardelor internaţionale IFRS semnfică şi posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată.

Pe de altă parte în raportul pentru trimestrul IV al anului 2019, dar şi în cele precedente Gazprom susţine că datoria ar fi a Republicii Moldova: „în anii 2011-2019, din cauza neplatei consumului de gaze de către consumatorii din regiunea transnistreană s-a majorat semnificativ datoria debitoare a Republicii Moldova”.

Menţionăm că mai mult de 90% din aceste datorii sunt ale regiunii separatiste, care nu plăteşte gazele naturale mai mult de un deceniu.

Războiul în instanțe între Gazprom și Moldovagaz continuă

Pe de altă parte gigantul rus al gazelor menţionează în raport despre o nouă pretenţie depusă în decembrie 2019 la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse.

E vorba despre recuperarea de către Gazprom a unei datorii de 246,1 milioane de dolari de la Moldovagaz pentru gazele naturale livrate în 2017. Instanţa nu a stabilit încă data examinării.

De notat că în fiecare an, începând cu 2008, Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

Astfel este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă acestea sunt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.

În ultimii ani datoria autoproclamatei rmn este în continuă creștere și a depășit deja șase miliarde de dolari. Aceasta nu apare în rapoartele Moldovagaz, care relevă că la finele anului 2018, întreprinderea avea datorii de circa 13,2 miliarde de lei, din care 10 miliarde lei față de entități afiliate.

E adevărat că avea de recuperat creanțe de circa 6 miliarde lei, incluisv 3,3 miliarde lei sunt creanțe comerciale, iar 2,1 miliarde lei – sunt creanțe ale părților afiliate.

Ale cui sunt datoriile

Anterior administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de gaz din stânga Nistrului.

Specialiștii în domeniu afirmă că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. Potrivit lor, decizia instanței de arbitraj este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil și fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanțe.

În același timp, experții nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Protest la piața „Calea Basarabiei” din Chișinău: oamenii cer să fie scutiți de plata chiriei pentru lunile în care nu au activat | VIDEO

Protest la piața „Calea Basarabiei” din Chișinău. Zeci de vânzători, dar și deținători ai tarabelor, …